Thema: Jona en de storm

Op zondag 10 mei gaat de preek over ‘Jona en de storm’.

Op deze kids pagina vind je allemaal activiteiten en spelletjes en gespreksvragen die passen bij de preek van zondag 10 mei.

Jona ligt te slapen in een ruimte beneden in de boot. God stuurt een storm en de bemanningsleden vechten voor hun leven. Wat doet Jona?

Voor de kleinsten:

Jona gaat op reis met een schip. Hij gaat precies de andere kant op dan God van Jona vraagt. Toen de boot midden op zee was ging het ontzettend hard waaien. De wind zorgde ervoor dat de golven heel hoog kwamen, nog hoger dan het schip! Het water kwam zelfs in het schip terecht en iedereen was bang.

Vouw een bootje van papier of doe een speelgoedbootje in het bad of in een teiltje met water. Komen er ook poppetjes in? Het begint te waaien. Steeds een beetje harder! Maak nu net zo’n zware storm als in het verhaal van Jona. Je kunt blazen of spetteren. Zinkt het bootje ook? En de poppetjes? Wat gebeurde er met de mensen in het verhaal van Jona? Lees het maar in de kinderbijbel.

Jonassen:

Jona zei tegen de andere mensen aan boord van het schip: gooi mij maar over boord. Ze pakten hem bij zijn armen en benen vast, slingerden hem heen en weer en… huppathee! Ze kieperden hem in zee! Ga naar de slaapkamer met het grootste bed. Wie durft Jona te zijn? Twee volwassenen mogen je, net als Jona, huppathee in het bed gooien.

De grote vis heeft trek:

En toen kwam er een grote vis aan. Deze vis is door God gestuurd om Jona te redden. Weet je wat deze vis deed? Hij slokte Jona zo naar binnen, en toen zal Jona in de buik van de vis!

Zing het volgende liedje. Wie is de vis? En wie is Jona? Bij ‘hap!’wordt Jona gepakt door de vis.

Op de melodie van: De krokodil ligt in het water (youtube)

De grote vis, ligt in het water

De grote vis, heeft hele grote trek

De grote vis komt steeds een beetje nader

En HAP! SLIK! Jona in z’n bek.

Maak met elkaar ‘grote-vis-cup cakejes’ en eet ze lekker op. Je kunt Smarties gebruiken voor de schubben. Neem niet zo’n grote hap als de vis, want dan is je cakeje in één keer op 😉

Voor de oudere kinderen

‘Gooi mij maar overboord’, zei Jona, ‘dan zal de zee weer tot rust komen. Want ik weet dat deze storm mijn schuld is.’ Jona 1:12

Maak nu je ‘eigen storm in een glas water’. Bekijk het proefje én de uitleg op de volgende website:
https://www.proefjes.nl/proefje/194

De Zandtovenaar tekent het verhaal van Jona. Klik hier voor het filmpje.

Je vindt allemaal leuke knutsels, proefjes en een bordspel over Jona op de Pinterest pagina van Geefmaardoor.

Om over door te praten

Toen Jona tijdens de storm in het schip lag te slapen waren de andere bemanningsleden in paniek. Ze waren bang om te zinken. Zij riepen hun goden om hulp, maar er gebeurde niks.

Wat had Jona volgens jou anders moeten doen?

Wat vind je ervan dat Jona zegt dat ze hem over boord mogen gooien?

Wat kan jij leren van Jona?

De mannen aan boord kenden God niet. Ken jij mensen die God niet kennen? Bid voor deze mensen. Misschien kun je ze wel eens vertellen over onze grote God. Durf jij dat?