Kerstspeurtocht ’Blijf dicht bij mij!

Zelf Organiseren

Wanneer je zelf deze speurtocht wilt organiseren dan kun je hier alle materialen downloaden en eventueel bewerken.
Je kunt de speurtocht aanbieden in kinderkerk, in je klas of met de buurt, maar ook als gezin kun je het gemakkelijk thuis aanbieden. Je zet dan bijvoorbeeld een route uit rondom het huis of juist binnen, waarbij je een route loopt door alle kamers.

Houd de richtlijnen van het RIVM in de gaten bij het organiseren van de speurtocht.

Je kunt als organisator zelf alle voorwerpen voor de gezinnen regelen en klaarzetten bij de 6  punten in de wijk. Je kunt er ook voor kiezen om ouders zelf iets mee te laten nemen.

Voor alle voorwerpen geldt: 1 per gezin is voldoende.

Nog een leuke tip van een andere kerk: zij maken er een speurtocht van waarbij je in de auto langs alle posters kunt rijden.


Voorwerpen die het gezin meekrijgen tijdens de speurtocht:

1. Kaartje dat geplastificeerd is. Dit kaartje is hier (1) te downloaden. Het kaartje komt in de pot met water, vandaar dat er een plastic laag om heen moet. Het kaartje heeft een afmeting dat het precies past in een pot met een doorsnede van 8,6 cm en een hoogte van 12 cm.
2. Gouden cadeaulint (ongeveer 25 cm). Wordt om een pot heen gebonden.
3. Een onderzetter met daarop eventueel de tekst: God is onder jou om je op te vangen wanneer je valt. Zelf heb ik boomstamschijfjes gekocht bij de Action. Je kunt ook zelf een onderzetter maken en eventueel plastificeren.
4. Waxinelichtje met een randje waarop staat: Jezus is het licht van de wereld. Je kunt het hier (2) downloaden. Plak een klein stukje dubbelzijdig tape onder het waxinelichtje.
5. Glazen pot gevuld met water. Zelf gebruik ik potten met een doorsnede van 8,6 cm en een hoogte van 12 cm, inhoud 555 ml. Je kunt ze bestellen bij Lekkerhoning.nl Een groentepot is ook prima!
6. Glitters. Hele fijne glitters zie je moeilijk terug. Zo grof mogelijk is mooi. Verkrijgbaar bij de Action. Bij dit laatste punt krijg je ook nog een label die je aan het lint vast kan maken. Op het label kun je de zegen van St. Patrick plakken. Je vindt de download hier (3).

Tip: bij Bol.com kun je de benodigde materialen nog bestellen en is de verzendtijd redelijk vlot. De glazen potten zijn nu helaas uitverkocht en kun je krijgen bij www.bijenloods.nl. Deze potten koop je zonder deksel, die moet je er los bij bestellen.

Aan het eind van de speurtocht kun je van al deze voorwerpen een mooie glitterpot (schudbol/sneeuwbol) maken!

De gezinnen krijgen de tip om tijdens de speurtocht een gezins-selfie te maken. Wanneer je deze sealt, kan het ook in de pot. Je ziet dan heel concreet terug dat God om je heen is (in de glitterpot ;-). Een voorbeeld vind je hier (4).

Het uitzetten van de speurtocht:

Zoek 6 huizen in een wijk waar je een poster in de tuin mag plaatsen. Wanneer je zelf de voorwerpen klaarzet plaats je ook een bak/doos met materialen bij de poster.

Bij elke poster hoort een QR-code. Plaats deze duidelijk zichtbaar bij de poster.

Tip: Druk af op A3-formaat en plastificeer de posters i.v.m. regen.

Hiernaast vind je de eerste QR code. Dit eerste filmpje moet je thuis eerst bekijken voordat je begint aan de speurtocht!

De posters kun je hier downloaden:
1. Poster: Engel voor Maria
QR-code ‘voor’. Hang bij dit bord ook de opdracht ‘gezinsselfie’
2. Poster: Nazareth achterlaten
QR-code ‘achter’
3. Poster: Vaste grond onder de voeten
QR-code ‘onder’
4. Poster: Jezus in Maria’s armen
QR-code ‘in’
5. Poster: God is om ons heen
QR-code ‘om’
6. Poster: Engelen boven de herders
QR-code ‘boven’. Hang bij dit bord ook de beschrijving voor het maken van de ‘glitterpot’.

Tip: maak de posters en bijbehorende QR-codes vast op een bord. Versier dit met lichtjes en lantaarns, zodat het goed opvalt en er gezellig uitziet. Eventueel kun je ook nog de informatie over de voorwerpen op een bord toevoegen. Zet dit bord op een leuke plek neer zodat ook de kleinere kinderen het goed kunnen bekijken. De gedichtjes op de poster zijn van toegevoegde waarde. Neem hier dus echt even de tijd voor. Het eerste couplet gaat over het Bijbelverhaal, het tweede couplet over jou en mij.

Dit is de QR code die hoort bij poster 1 – Engel voor Maria –

Dit is de QR code die hoort bij poster 2 – Nazareth achterlaten –

Dit is de QR code die hoort bij poster 3 – Vaste grond onder de voeten –

Dit is de QR code die hoort bij poster 4 – Jezus in Maria’s armen –

Dit is de QR code die hoort bij poster 5 – God is om ons heen –

Dit is de QR code die hoort bij poster 6 – Engelen boven de herders –

Download hier een document met alle QR codes én de youtube links.

Speuren

Je kunt de route aangeven d.m.v. sterren. De lange punt van de ster wijst je welke kant je op moet gaan. Hier (5) kun je het sjabloon van de wegwijsster downloaden. Je kunt de sterren inkleuren met stoepkrijt of spuitverf.

Plattegrond van de speurtocht

Kopieer de plattegrond (via google Maps) van de wijk waar de speurtocht wordt gehouden.

Geef hier de 6 punten aan waar de posters te vinden zijn. Geef ook met pijltjes de looproute aan. Dit is handig voor de ouders om te kijken of ze goed lopen (of wanneer er onverwacht toch iets mis is gegaan met het uitzetten van de speurtocht). Mail alle deelnemers van tevoren deze plattegrond.

Uitnodiging

Hier (6) vind je de uitnodiging in Word-document zodat je het nog kunt bewerken.
Mail met informatie voor de deelnemers
Hier (7) vind je de informatie die je deelnemers kunt mailen. Wanneer je wilt dat mensen hun eigen voorwerpen meenemen zal je dit nog toe moeten voegen! Vergeet niet de plattegrond als bijlage mee te sturen. Eventueel kun je nog een tip om de auto te parkeren toevoegen.

Mocht je nog vragen hebben? Mail dan gerust: kinderwerk@nehemiadokkum.nl