Afgelopen week hebben we afscheid moeten nemen van onze lieve juf Greet.

In het kindermoment vertelde ik dat ons lichaam een tent is waarin we mogen wonen. God zélf gebruikt dit beeld in 2 Korintiërs 5:1

“Wij weten dat wanneer onze aardse tent, het lichaam waarin wij wonen, wordt afgebroken, we van God een woning krijgen: een eeuwige, niet door mensenhanden gemaakte woning in de hemel.”

Op de website van gelovenisleuk.nl staat een prachtige verwerking rondom dit onderwerp. Het heeft me geïnspireerd voor dit gedichtje:

Je vindt het werkje op deze website.

Misschien heb je wel eens meegemaakt dat je huisdier dood ging. Of iemand van wie je heel veel houdt. Dood gaan is niet leuk. Het doet pijn en maakt je heel verdrietig. Elly en Rikkert hebben daar een prachtig liedje over geschreven.

Potje verdriet

Zoals je in het kindermoment hebt gehoord hebben alle mensen veel verschillende gevoelens. Gevoelens helpen je als er iets moois of juist heel verdrietigs gebeurt. Wanneer je je gevoelens laat zien kun je getroost worden of met anderen praten over dat wat er gebeurd is. Houd je alle gevoelens voor jezelf dan gaat dat heel vervelend voelen, net als een ballon die steeds meer en meer wordt opgeblazen. Op een gegeven moment is de ballon te vol en gaat het knappen. Zo kunnen ook bij mensen alle gevoelens er in een keer uit komen. Dat kan best heel vervelend zijn voor jezelf en ook voor anderen.

Als je het moeilijk vindt om over je gevoel te praten of je weet niet zo goed wat je met al die gevoelens ‘moet’, dan kun je een speciaal potje daarvoor maken: ‘een potje verdriet’ of ‘een potje vol gevoelens’.

Versier dit potje mooi, want het wordt een heel speciaal potje! Je kunt er mooie woorden opplakken, dingetjes waar je blij van wordt, of misschien foto’s die belangrijk voor je zijn.

In dit potje kun je briefjes stoppen waar je op schrijft wat er is gebeurt; hoe je je voelt; waar je boos of verdrietig of heel erg blij van wordt. Heb je vragen aan God? Schrijf ze op en stop ze ook in het potje.

Zo’n ‘potje’ kan helpen. Maar het helpt nog veel meer wanneer je je gevoel aan God vertelt. Of aan iemand die je vertrouwt. Je kunt ook samen met iemand zo nu en dan iets uit het potje tevoorschijn halen en er samen over praten. Wanneer je je gevoelens laat zien kan een ander je helpen.

Wil je nog meer ideeën rondom rouwverwerking bij kinderen? Dan kun je kijken op de Pinterest pagina van Geefmaardoor.

Heb je vragen over dit onderwerp? Of wil je er gewoon eens over door kletsen? Je mag altijd contact opnemen en mailen naar kinderwerk@nehemiadokkum.nl