Zondag 31 mei

Pinksteren

‘t Is feest vandaag, ‘t is Pinksterfeest!

Wij staan in vuur en vlam.

Want Hij die bij ons is geweest

Werkt verder aan Zijn plan.

Hanna Lam

Op deze kidspagina vind je spelletjes en traktaties rondom Pinksteren, maar ook leerzame filmpjes over de Heilige Geest en het Pinksterfeest. De creatieveling kan aan de slag met een echte ‘Pinkster-vlieger’ die zich door de wind mee laat nemen!

Ook vind je een website met indrukwekkende zendingsverhalen. Zo lees en hoor je over het werk van de Heilige Geest.

Voor de jongste kinderen:

Je kunt hier een digitaal prentenboek bekijken en beluisteren. Het heet: ‘Een vurig Pinksterfeest’ en is een Pinksterverhaal voor kleine kinderen.

Ken je de Henkie Show al? Deze aflevering gaat over de Heilige Geest.

En hier nog een paar mooie liedjes:

Ik moet weggaan

Door de kracht van de Heilige Geest

Is je deur nog op slot

Een Pinkster-traktatie voor de áller-jongsten 🙂

En een Pinkster-traktatie voor de zoetekauw:

De Heilige Geest is onzichtbaar als de wind. Je ziet Hem niet. En we begrijpen ook niet helemaal hoe Hij werkt, maar Hij is er echt. En als Hij begint te waaien, dan begint alles in ons leven te veranderen. Daarom horen de discipelen in ons Bijbelverhaal van vanmorgen ook het geluid van een geweldige wind. Dat is de Heilige Geest.

Als de wind waait, dan zie je de wind zelf niet maar je hoort wel de bladeren aan de bomen ritselen. Daar merk je aan dat de wind waait. Maar waar merk je nou aan dat de Heilige Geest begint te waaien in ons leven?

Nou, toen de Heilige Geest begon te waaien op die eerste Pinksterdag 2000 jaar geleden kwamen er in één keer 3000 mensen tot geloof. Die gaan geloven in de Here Jezus. En vanaf dat moment horen ze ook bij elkaar.

Dat gebeurt er dus als de Heilige Geest in ons leven begint te waaien. Dat het net zoals de bladeren  aan de bomen in de wind begin te ritselen, dat het ook diep in ons hart begint te ritselen.
Dat je diep van binnen gaat begrijpen: ‘Ook ik heb de Here Jezus nodig!’ En: ‘Hij wil ook mij erbij hebben. Hij is ook voor mij gestorven aan het kruis. En dat je daarom ook bij de gemeente van de Here Jezus wil horen.

Spelen met de wind.

De Heilige Geest wil ons in beweging krijgen om Gods liefde te laten zien.

Jij kunt ook iets laten bewegen door de wind! Je ziet hier twee verschillende vliegers:

Een vogel-vlieger. Dat past mooi bij de duif, die het beeld is van de Heilige Geest.

Ook kun je een vuur-vlieger maken met echte vlammen erop! Ben je niet zo creatief? Geen zin in geknutsel? Maak dan een lichte plastic tas vast aan een touwtje. Met stift is deze zo versierd!

Spelletje voor alle leeftijden:

Blazen maar! De wind is een teken van de komst van de Heilige Geest. Zoals de wind bijvoorbeeld de blaadjes aan een boom laat bewegen, zo zet de heilige Geest mensen in beweging.

Laat de kinderen met hun adem een watje in beweging zetten. Je hebt nodig:

– één of meer tafels

– rietjes

– watjes

Vorm twee teams. De teams gaan tegenover elkaar staan, allebei aan één kant van de tafel. Geef ieder kind een rietje. Leg dan een watje in het midden van de tafel en blazen maar!

Het team dat als eerste het watje naar de andere kant van de tafel blaast, heeft gewonnen.

Voor de oudere kinderen:

Met Pinksteren vieren we dat de Heilige Geest komt. Het is best lastig om te weten wie de Heilige Geest is en wat Hij doet. Je leert er veel over in het filmpje van ‘Het Bijbel Project’ over de Heilige Geest. Een aanrader om te bekijken!

En hier nog een leuk en grappig filmpje waar Pinksteren heel duidelijk wordt uitgelegd met Lego.

De Heilige Geest geeft mensen kracht, wijsheid en woorden om over Gods liefde te vertellen. Op deze website vind je prachtige zendingsverhalen en filmpjes. Zo zie je de Heilige Geest aan het werk. http://baarsen.com/Zendingsverhalen/

Gespreksvragen voor bij de preek:

Heb jij wel eens iets gemerkt, gezien of gevoeld van de Heilige Geest? Vertel!

Vind je het spannend om andere mensen te vertellen over de Here God?

Heb je dit wel eens gedaan? Hoe was dat gesprek?

De Heilige Geest wordt ook wel de trooster genoemd. Wat zou dat betekenen denk je? Heb je dit wel eens meegemaakt?