De preek van zondag 14 juni gaat over Jona 3: Voor de tweede keer kreeg Jona een opdracht van de Heer. De Heer zei: ‘Sta op, ga op reis naar Nineve. Waarschuw de mensen in die grote stad. Vertel hun wat ik tegen je zeg.’

Nu deed Jona wel wat de Heer gezegd had. Hij ging op reis naar Nineve. Nineve was een enorm grote stad: het duurde drie dagen om er helemaal doorheen te lopen. Jona liep door een deel van de stad, en riep: ‘Nog veertig dagen, dan wordt Nineve helemaal verwoest!’

40 jaar of 40 dagen zijn in de bijbel vaak een proeftijd of een leertijd. Het volk moet dan leren volgens Gods aanwijzingen te leven. En als dat niet lukt dan…

Jona krijgt een tweede kans. God geeft Zijn dienaren vaak een tweede kans. Ook de mensen van Nineve krijgen een tweede kans. God is een God van de herkansing.

Voor de jongsten:

Jona heeft vast heel hard geroepen om alle mensen te vertellen over de waarschuwing van God. Wat zal hij een schorre keel hebben gehad! Als je heel lang achter elkaar hard roept dan raak je je stem een beetje kwijt.

Tegenwoordig gebruiken we een megafoon als we iets willen vertellen aan grote groepen mensen. Dat was er in de tijd dat Jona leefde nog niet. Het was wel heel handig geweest!

Heb jij belangrijk nieuws? Of iets leuks te vertellen? Of wil je eens naspelen hoe Jona daar door Nineve heeft gelopen om iedereen te vertellen wat Gods plan was? Knutsel dan een leuke megafoon. Het werkt echt!

Hier kun je zien hoe je een megafoon kunt knutselen.

Er staan ontzettend veel verhalen in de Bijbel over mensen die een tweede kans (of zelfs nog meer kansen) krijgen.

Kun jij er een paar bedenken?

Heb jij van je ouders wel eens een tweede kans gekregen? Of op school? Hoe was dat voor je?

Heb je wel eens een vriendje of broer of zus een tweede kans moeten geven? Hoe was dat om te doen?

Karel Eykman heeft een verhaal geschreven wat heel goed past bij de gelijkenis over de boom die geen vruchten draagt. Het verhaal staat in het boek ‘Hoor eens even’.

De boom die geen vrucht geeft

Boer Heermans heeft een kleine appelboomgaard met zes appelbomen. Hij komt aangelopen om te kijken hoe zijn appelbomen erbij staan, of er lekkere appels aan de takken hangen. Ja, de eerste boom heeft appels, de tweede ook, de derde en de vierde en ook de zesde boom: allemaal hebben ze takken vol met heerlijke blozende appels . Maar wat is er aan de hand met de vijfde boom? Boer Heermans kijkt eens onder de blaadjes, maar geen appeltje te zien. Dat is gek. Een appelboom zonder appels. Is dat eigenlijk nog wel een appelboom? Die kan je beter een niksboom noemen. Ja toch? Hij gaat een bijl halen en roept Jaap. ‘Jaap’ zegt hij, ‘hak die boom maar om, die nummer vijf. Ik heb niks aan die boom.’
Boer Heermans legt de bijl alvast tegen de wortels van de boom. Dan komt Jos, zijn zoon, eraan.
Jos zegt: ‘Moet Jaap die boom omhakken? Laat het hem alsjeblieft niet doen. Laat mij het nog een jaar proberen. Ik zal extra goed voor hem zorgen. Ik zal gieteren als het droog is. Ik zal koeienpoep stoppen in de grond om hem heen. Daar groeit hij van. Maar hak hem niet om, hij hoort er ook bij!’
‘Goed,’ zegt boer Heermans. ‘Je mag het een jaar proberen, maar als er dan nog geen appels aangroeien, dan gaat hij om.’
Jos doet erg zijn best voor boom nummer vijf. In de zomer gietert hij. In de herfst maakt hij de grond mooi zacht met zijn schop en doet koeienpoep in de grond erom heen. Hij haalt onkruid weg en in de winter krijgt de boom een jasje van stro om de stam. Dat is lekker warm.
Boom nummer vijf krijgt in de lente veel kleine bloemen en later groene blaadjes en er groeien klein bolletjes aan de takken. Dat worden appels.
Aan het begin van de herfst hebben ze hun manden vol. Van elke boom evenveel. En van elke boom zijn de appels even lekker. Van nummer, een, twee, drie, vier en nummer zes. Maar ook van nummer vijf! Zij zijn allemaal echt appelboom!

Zo is het met God ook. Als wij geen vrucht dragen, gooit Hij ons niet zomaar weg. Hij geeft ons een nieuwe kans.

Een paar weken geleden hebben we een filmpje laten zien over ‘de goede man’.

Wat denk jij nadat je dit filmpje hebt gezien: Heb jij een tweede kans nodig? Of misschien wel meer?

Voor het hele gezin:

Iedereen krijgt een briefje. Schrijf of teken daar iets op wat je verkeerd hebt gedaan. Iets waarvan je weet dat God het niet goed vindt.

Je mag de briefjes aan elkaar voorlezen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ga met elkaar bidden en vraag God of Hij deze verkeerde dingen wil vergeven.

Daarna mag je Hem bedanken voor alle keren dat je een nieuwe kans krijgt. God vergeeft! Er staat zelfs in de Bijbel dat God nooit meer zal denken aan wat we verkeerd gedaan hebben. Hij werpt onze zonden in de diepste zee (Micha 7:19). En het is verboden om daar te vissen 😉

Om te ervaren dat zonden die vergeven zijn door God ook echt weg zijn, kun je met elkaar een plekje zoeken in de tuin waar je de briefjes verbrandt. Je kunt deze woorden zo ook nooit meer terug vinden.

God wil niets liever dan dat mensen God zoeken, Hem willen eren, met Hem willen leven. Daarom geeft Hij iedere keer weer een nieuwe kans. God wil JOU!

Als herinnering hieraan kun je een mooie tekening of foto maken van jezelf in het kader ‘wanted’. Want je bent gewild door God!