Vandaag gaat de preek over bidden. Bidden is praten met God, en dat is levensbelangrijk!

Heb je weleens geprobeerd om je mond en je neus stijf dicht te houden? Dat lukt je niet lang. Je kunt niet leven zonder adem te halen. Zonder lucht stik je. Bidden is net zo belangrijk als ademhalen. Een christen kan niet zonder het gebed. Net als Daniël uit de Bijbel.

Hier kun je een filmpje bekijken over bidden.

Wat Daniël deed, mag jij ook doen. Iedere dag alles aan God vertellen. Bidden voor de toets op school waar je tegenop ziet. De Here danken dat je vrienden hebt. Eerlijk vertellen dat je lelijke woorden riep toen je ruzie had met je zusje. Eerbiedig vragen om vergeving van je zonden. God prijzen, omdat Hij trouw is en vol goedheid. Geen probleem is voor de Here God te klein, met ál je zonden moet je bij Hem zijn. Hij wil je bidden horen… om Jezus’ wil!

Voor de jongsten:

Bidden is praten met God. Voor Daniel was bidden ook heel belangrijk. Zo belangrijk dat hij er niet mee kan stoppen. Wanneer er een nieuwe wet komt dat je niet meer mag bidden gaat hij er tóch mee door. Zo belangrijk is het voor Daniel om met God te praten.

Hoe dit afloopt hoor je in het volgende verhaal van ‘verhalen uit de schatkist‘.

Begin dit jaar hebben we in de kinderkerk gewerkt over handig bidden. Was je hier bij? Je kon toen een memo bord maken waar je briefjes met gebedspunten in kan bewaren. Wanneer je briefjes maakt met gebedspunten kun je na een tijdje heel mooi zien welke gebeden zijn verhoord en waar je voor moet blijven bidden.

Heb je deze kinderkerk gemist? Via Kids Place kun je thuis ook een memo bord maken!

Knip de hand uit. Plak deze op een knijper. Plak de hand met knijper op een stevige ondergrond. Deze kun je mooi versieren.

Klik op deze afbeelding voor de uitleg over handig bidden:

Klik op de afbeelding van de hand voor het PDF bestand waar je het memo bord van kan maken.

Voor iedereen:

Vouw een vliegtuigje van een velletje papier. Gooi dit vliegtuigje door de ruimte. Landt het waar jij wil? Probeer het nog eens en probeer het op een bepaalde plek te laten landen.

Het meeste van de tijd lijkt dit niet te lukken. Op dezelfde wijze werkt dit vaak ook zo met onze wil en Gods wil. Hoe vaak gebeurt het niet dat onze wil een hele andere kant opgaat dan Gods wil? Hoe frustrerend kan dat zijn…

We willen wel Gods wil doen, maar gaan elke keer weer de andere kant op! Raap het vliegtuigje weer op, ontvouw het en schrijf er een gebed op. Maak er dan weer een vliegtuig van en hang het met een knijper aan de blauwe paraplu.

Benodigdheden:
–    A4tjes en pennen
–    een blauwe paraplu, touwtjes en knijpers

Van de website: creatiefkinderwerk.nl

Wat kunnen we blij zijn als God ons gebed verhoort! Dan heb je alle reden om te danken! In het kindermoment van deze zondag hoor je dat dit lijkt op het groene licht van een stoplicht.

Vertel eens aan elkaar welke gebeden God verhoord heeft.

Soms moet je heel lang bidden voordat er iets verandert. Misschien wil je heel erg graag een fijne vriend of vriendin, maar voel je je nog steeds eenzaam. Dat lijkt op het oranje stoplicht. God verhoort niet alle gebeden direct als wij er om vragen. God heeft daar een reden voor, maar voor ons kan dat best moeilijk zijn omdat we niet weten wat die reden is.

Heb jij wel eens heel lang voor iets gebeden? En bid je daar nog steeds voor?

Het rode licht is het moeilijkst. Soms geeft God niet waar we Hem om vragen. Het kan zijn dat Hij wél iets anders geeft. Dit is dan vaak beter voor ons, maar dat voelt niet altijd zo. Soms zegt God ook ‘nee’.

Heb jij dat wel eens meegemaakt? Wat heb je toen gedaan? Wat voelde je toen?

Het kan dan voelen alsof we niet belangrijk voor God zijn, of dat Hij onze gebeden niet verhoort. Maar wanneer we in de Bijbel lezen, dan mogen we de volgende dingen zeker weten:

– God luister áltijd naar ons

– God is goed

– Hij weet wat het beste voor ons is en leidt ons op onze weg.

Wanneer we God niet begrijpen of misschien zelfs boos of verdrietig zijn omdat onze gebeden niet zijn verhoord dan mogen we dat gewoon aan God vertellen. We mogen met al onze gevoelens bij Hem komen.

Het volgende gedicht past mooi bij het borduurwerk uit het kindermoment:

Het gaat vaak niet zoals wij willen,
we begrijpen niet dat het zo moet,
we kunnen niet altijd zeggen,
wat God doet, ja dat is goed.

We kunnen niet begrijpen
dat God alles overziet.
Wij zien slechts ons eigen deel,
ons eigen leed, meer zien we niet

God ziet van het borduurwerk
ook de bovenkant.
Wij zien slechts draden en knopen
dus alleen de onderkant.

God houdt heel het borduurwerk
veilig in zijn hand.
Hij weet hoe het worden moet
Hij ziet de boven- én onderkant.

Al struikel je over draden
en gaat het niet zoals je wil,
vertrouw toch maar op God de Vader
zijn weefgetouw staat nooit stil!

 

Auteur onbekend